Ώρα

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΣΥΝΑΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ


Συνάντηση που σημαίνει πολλά είχαν χθες στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίον τον παρουσίασε ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει γίνει δεκτός στη Ρωσία με τιμές αρχηγού κράτους και το γεγονός ότι έσπευσε να τον συναντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν, λέει πολλά...

Ο Β. Πούτιν ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο γιατί ήλθε στη Ρωσία την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Πατριάρχη Μόσχας, υπενθυμίζοντας ότι ακριβώς στο κήρυγμα των διαφωτιστών Κυρίλλου και Μεθοδίου βρίσκεται ο κοινός πολιτισμός Ελλάδας και Ρωσίας.

«Μια τέτοια ημέρα είναι ακόμη πιο φανερό, πόσο βαθιές είναι οι πνευματικές ρίζες, που μας ενώνουν. Είμαι βέβαιος ότι στη Ρωσία θα σας αρέσει, χαίρομαι που σας βλέπω», επεσήμανε ο Β. Πούτιν υποδεχόμενος τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη ρωσική Εκκλησία.

Η σχετική αναφορά δημοσιεύτηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου www.kremlin.ru..

Ο αρχιεπίσκοπος πέραν των άλλων και αφού αναφέρθηκε στην ονομαστική εορτή του Πατριάρχη Κυρίλλου, συνεχάρη τον Β. Πούτιν για την πρόσφατη επανεκλογή και ορκωμοσία του, επισημαίνοντας ότι αισθάνεται την ανάγκη να πει πως είναι χαρά για τον ίδιο και τη συνοδεία του «που ήρθε στην εξουσία μια τόσο μεγάλη προσωπικότητα για τη Ρωσία, όπως εσείς».

Σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση του Κρεμλίνου ο αρχιεπίσκοπος συνέχισε λέγοντας ότι «όπως είπατε οι λαοί μας συνδέονται με μακρά ιστορία πολλών αιώνων και οι σχέσεις αυτές χάνονται στο βάθος της ιστορίας, πριν ακόμη το χριστιανισμό στη Ρωσία, την εποχή των αποικιών από αρχαίους Έλληνες στο έδαφος της χώρας σας, όμως ακόμη περισσότερο μας ενώνει η ορθόδοξη πίστη. Θα θέλαμε ειδικά σήμερα να το υπογραμμίσω αυτό, ώστε μεταξύ των ορθοδόξων λαών μας να υπάρχουν μεγάλοι δεσμοί, γιατί ειδικά στην εποχή μας όσο ποτέ χρειάζεται η υποστήριξη του ενός προς τον άλλον, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι και εσείς μπορείτε να μας βοηθήσετε, γι’ αυτό και ελπίζουμε στη στήριξή σας». 
Στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA Novosti και ITAR TASS μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μία ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στο Πατριαρχείο Μόσχας.

«Έχω επισκεφθεί τη Ρωσία και τη Μόσχα πολλές φορές αλλά αυτή η επίσκεψη είναι ιδιαίτερη γιατί πηγαίνω ως Αρχιεπίσκοπος με άλλους Σεβασμιωτάτους αδελφούς» είπε ο Αρχιεπίσκοπος στο Ρώσο δημοσιογράφο.

«Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί όλοι αγαπάμε τη Ρωσία και οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών είναι δυνατοί ανά τους αιώνες. Πάμε για να επιβεβαιώσουμε αυτή τη φιλία, να ανταλλάξουμε απόψεις και να πάρουμε μερικές αποφάσεις αν είναι δυνατό για να βοηθήσουμε την επικοινωνία των δύο λαών» τόνισε.

Για το ρόλο της Εκκλησίας στην εποχή αυτής της μεγάλης κρίσης ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως δεν είναι ο πρώτος σκοπός της Εκκλησίας να δίνει συσσίτια. «Είναι στο ρόλο της. Όμως πρώτα απ’ όλα πρέπει να φτιάξει πρόσωπα κατά το υπόδειγμα του Χριστού. Να φτιάξουμε πρότυπα ζωής και βεβαίως να βοηθήσουμε και τον άλλο, γιατί δεν μπορεί κανείς να γίνει πρότυπο Χριστού και να είναι εγωιστής και να μην κοιτά τον διπλανό του».

Για το αν η Εκκλησία πρέπει να ταχθεί υπέρ ή κατά του Μνημονίου, επειδή είναι ένα θέμα που απασχολεί το ποίμνιο είπε:

«Όλα τα προβλήματα απασχολούν την Εκκλησία αλλά με έναν δικό της τρόπο. Η κρίση αλλιώς αντιμετωπίζεται από τα πολιτικά κόμματα αλλιώς από την Εκκλησία. Δεν έχει αποστολή η Εκκλησία, αν δεν ενδιαφέρεται για το κάθε πρόσωπο, για τον κάθε άνθρωπο. Βεβαίως έχει λόγο. Αλλά λόγος που βγαίνει μέσα από την αγάπη για τον άνθρωπο. Η Εκκλησία έρχεται και δίνει το μήνυμα του προσώπου, του ανθρώπου να μπορέσει να σταθεί αξιοπρεπής».

Για το πώς μπορεί η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση:

«Η κρίση είναι ένα πρόβλημα ένας πόνος στη ζωή των ανθρώπων. Όμως πρέπει να δούμε τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κρίση. Η κρίση προέρχεται από την εκμετάλλευση, από τον εγωισμό. Ο θεσμός διοικείται από πρόσωπα. Αν τα πρόσωπα είναι άρρωστα, θα αρρωστήσει και ο θεσμός. Επομένως η Εκκλησία και ιδιαίτερα η Ορθοδοξία πρέπει να στείλει το μήνυμα του σεβασμού στο πρόσωπο».

Για το αν πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή:

«Ευρώ ή δραχμή, όπου και να μείνουμε, αν δεν γίνουμε άνθρωποι Χριστού το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Οι οικονομολόγοι λένε πως δεν πρέπει να φύγουμε από το ευρώ, πως είναι καλύτερα μέσα στο ευρώ. Εγώ προσωπικά με αυτό συντάσσομαι».

Για τον χωρισμό της Εκκλησίας με το κράτος:

«Η Ελλάδα έχει μία μεγάλη ιστορία. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συμπορευτεί με το κράτος. Τους πόνους και των δύο πλευρών τους καταλάβαμε. Και πορευόμαστε μέχρι σήμερα άλλοτε με προβλήματα και άλλοτε όχι. Αν βρεθεί μία Πολιτεία που θα μας πει δεν σας θέλουμε δεν θα αντιδράσουμε. Εμείς θα προχωρήσουμε. Τετρακόσια χρόνια κάτω από τη σκλαβιά ζήσαμε και δεν διαλυθήκαμε. Αν αφεθούμε ελεύθεροι να αποφασίζουμε μόνοι μας, να διαχειριζόμαστε την περιουσία μόνοι μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Μάλλον το κράτος θα χάσει. Ακόμη και η μισθοδοσία του κλήρου δεν μας έχει δοθεί ως δώρο, αλλά σε αντάλλαγμα της περιουσίας. Δεν μας πιάνει πανικός ούτε φοβόμαστε, αλλά σκεπτόμαστε αυτόν τον τόπο ότι θα είναι ορφανός».

Για το αν πρέπει να γίνει Πανορθόδοξη Σύνοδος:

«Η Πανορθόδοξη Σύνοδος πρέπει να γίνει όχι όμως βιαστικά αλλά μετά από μελέτη. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ενότητα της Ορθοδοξίας, το μελετά το θέμα απ΄ όλες τις πλευρές. Τα ανθρώπινα όμως υπάρχουν παντού και πρέπει να μελετηθούν όλα με προσοχή και να αντιμετωπιστούν. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να γίνει το συντομότερο. Όχι για να λύσει τα προβλήματα που είναι ώριμα, αλλά να δώσουμε και το μήνυμα πως οι Ορθόδοξοι είναι εδώ όλοι μαζεμένοι».

Για το αν συζήτησε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επίσκεψή του στη Ρωσία:

«Όχι. Είμαστε ανεξάρτητοι, αυτοκέφαλοι. Βέβαια σεβόμαστε πάνω απ’ όλα και πρώτα απ όλα το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν επεμβαίνει στη ζωή μας, αλλά υπάρχει ο σεβασμός. Χρειάζονται οι πνευματικές σχέσεις με τις άλλες Εκκλησίες. Αν υπάρξει η δυνατότητα να συνεργαστούμε σε κοινά πράγματα».

Για τη σχέση των Ελλήνων με τους Ρώσους ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως στην Ορθοδοξία πάντοτε είχαμε μία συναισθηματική διαφορά: «Αγαπάμε πιο πολύ τους Ρώσους πώς να το κάνουμε».

Επισήμανε, τέλος, πως μια πνευματική αλλά και κοσμική συνεργασία ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ρώσους θα είναι πολύ χρήσιμη για τους λαούς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου