Ώρα

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

H ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ.....

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών με θέμα «Χωρίς νησιά η Ελλάδα στο ετήσιο ημερολόγιο της ΕΟΚΕ» κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κος Θεόδωρος Καράογλου. 
ΕΡΩΤΗΣΗ «Χωρίς νησιά η Ελλάδα στο ετήσιο ημερολόγιο της ΕΟΚΕ» 
 Πολλαπλά ερωτήματα δημιουργεί η νέα έκδοση του ημερολογίου που επιμελήθηκε και κυκλοφόρησε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) για το έτος 2012. Στην εσωτερική πλευρά..
του εξωφύλλου του ημερολογίου υπάρχει η απεικόνιση του χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χώρα δηλώνεται από τα αρχικά της ονομασίας της και από τα σύνορα που την περιβάλλουν. Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η απουσία των ελληνικών νησιών τόσο του Αιγαίου Πελάγους όσο και του Ιονίου. Τα μόνα νησιά που αποτυπώνονται στον χάρτη και αποδίδονται στη χώρα μας είναι η Κρήτη και η Κεφαλονιά. Η παράληψη αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί στην αφαιρετική αισθητική της εν λόγω χαρτογράφησης, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στερείται της απόδοσης και απεικόνισης των νήσων της και κατ’ επέκταση υπόκειται σε παραποίηση των εθνικών της συνόρων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα νησιά των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χαρτογραφηθεί κανονικά και απεικονίζονται στον χάρτη. Ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την απεικόνιση και τον πλήρη εθνικό χαρακτηρισμό των υπεραπομακρυσμένων περιφερειών, ήτοι της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας των Καναρίων Νήσων, των υπερπόντιων γαλλικών διαμερισμάτων Γουαδελούπη, Γουιάνα, Μαρτινίκα και Ρεϋνιόν, καθώς και των αυτόνομων πορτογαλικών περιφερειών των Αζόρων και της Μαδέρας. Το ημερολόγιο που αποτελεί δωρεάν έκδοση και προσφορά της ΕΟΚΕ έχει ήδη κυκλοφορήσει και αποσταλεί προς τα μέλη της και άλλους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών: - Έχει ενημερωθεί το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών για την παραποίηση του ελληνικού χάρτη και τη μη απεικόνιση των ελληνικών νησιών στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ημερολογίου της ΕΟΚΕ για το 2012; - Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο; Εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την ανάκληση της εν λόγω έκδοσης του ημερολογίου της ΕΟΚΕ για το 2012;

ΠΗΓΗ:ΤΑ_ΧΑΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου