Ώρα

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΔΝΤ:ΚΥΜΑ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΝΤΟΥ

Άμεσες παρεμβάσεις, εντός του 2011, στο εργασιακό με τριπλή εθνική συμφωνία για τους μισθούς, δύο νόμους για τα κλειστά επαγγέλματα, άμεση απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, μείωση εργοδοτικών εισφορών αλλά και νέα περικοπή δαπανών αξίας 7,7 δισ. ευρώ που ήδη..
αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και δεσμεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση καταγράφει στην έκθεσή του για το Μνημόνιο το ΔΝΤ. Ο κ. Πολ Τόμσεν κατά την παρουσίαση της έκθεσης ανέφερε -στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης- ότι το πιο σημαντικό διακύβευμα είναι η επιτυχία του PSI η οποία άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έκθεση αναφέροντας ότι μία σχεδόν καθολική συμμετοχή σε μια ανταλλαγή χρέους με στόχο το 50% κούρεμα και με δανειακή στήριξη με επιτόκιο 4% θα μπορούσε να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 (το μέγιστο επίπεδο που κρίνεται βιώσιμο για την πρόσβαση στην αγορά). Ωστόσο –προσθέτει το ΔΝΤ– μία χαμηλή συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους θα μπορούσε να «κολλήσει» το χρέος στο 145% του ΑΕΠ το 2020. Ως εκ τούτου, συμπεραίνει το ΔΝΤ, η εξασφάλιση ενός βιώσιμου χρέους θα εξαρτηθεί από το αν οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα φέρουν 100 δισ. ευρώ μείωση του χρέους. 
Το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αν αποκλίνει έστω και λίγο των στόχων η κυβέρνηση. Δηλαδή ακόμη και με πιστή υλοποίηση του PSI απαιτείται πιστή υλοποίηση του μνημονίου, ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και σχετικά ικανοποιητική ανάπτυξη. Στο καλό σενάριο, το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 161% του ΑΕΠ το 2013 και να μειωθεί στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2030. Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι είναι νωρίς να μιλάμε για πρόσθετα μέτρα, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την προσπάθεια συλλογής φόρων και εφαρμογής του μνημονίου. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η νέα κυβέρνηση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν έχουν δεσμευθεί για την υλοποίηση του προγράμματος. Καταγράφει πρόοδο, προσθέτοντας όμως ότι «παρ΄ όλα αυτά, οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν μεγάλοι, τόσο από εξωτερικές πηγές (επιδείνωση προοπτικών για τη ζώνη του ευρώ), καθώς και από εσωτερικές πηγές (από νέα υποτροπή και χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων). 
Το κείμενο περιλαμβάνει την 5η αναθεώρηση του δημοσίου που είδε το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά και την αξιολόγηση του ΔΝΤ για την πορεία της χώρας. Για το νέο πακέτο μέτρων του 2013- 2014 το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα είναι ίσο με το 3% του ΑΕΠ (7,7 δισ. ευρώ). 
Καθιστά σαφές ότι η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει. «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι το επίκεντρο θα πρέπει να είναι οι δαπάνες» αναφέρεται και μάλιστα σημειώνεται ότι «οι αρχές έχουν εντοπίσει μειώσεις των δαπανών ίσες με τρία τέταρτα μίας μονάδας του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ περίπου)». Σύμφωνα με το ΔΝΤ τα μέτρα που η κυβέρνηση παρουσίασε περιλαμβάνουν προσαρμογές στα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα του δημοσίου, την περαιτέρω μείωση των φαρμακευτικών και νοσοκομειακών δαπανών, και μειώσεις των κοινωνικών παροχών.
Επίσης η κυβέρνηση είπε στο ΔΝΤ ότι θα αναζητήσει το υπόλοιπο ποσό σε περικοπές δαπανών τομέων όπως «οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές, και οι αμυντικές δαπάνες». Θα προηγηθούν άμεσες παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Πρόκειται για όρους του Μνημονίου που δεν έγιναν πράξη αλλά και για νέες δεσμεύσεις έναντι της τρόικας που τώρα αποκαλύπτονται: 
 * Κοινωνικός διάλογος σχετικά με τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε «να ξεκινήσει ένα διάλογο για να εξετάσει όλες τις παραμέτρους της αγοράς εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την οικονομία στο σύνολό της, με στόχο την ολοκλήρωση μιας εθνικής τριμερούς συμφωνίας για την ευελιξία της αγοράς, την ανάπτυξη και την απασχόληση». 
 * Έως τον Ιούνιο του 2012 θα πρέπει να καθιερωθεί νόμος για τη μείωση του φόρου στην εργασία με την μείωση του μεριδίου των εργοδοτικών εισφορών και μέτρα για την διεύρυνση της είσπραξης εισφορών στις μικρομεσαίες εταιρείες «εξασφαλίζοντας συγχρόνως ότι η μεταρρύθμιση δεν επηρεάζει τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις». 
 * Νέος νόμος για την απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων έως το τέλος Δεκεμβρίου με στόχο την διατήρηση συγκεκριμένου αριθμού περιορισμών μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στην συνέχεια, μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την εξέταση της υφιστάμενης νομοθεσία ώστε να καταστεί απολύτως συνεπής με το νέο νόμο. 
 * Απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με νομοθετική πράξη που θα καταργεί την μεταβατική περίοδο και για την ταύτιση του κόστους αδειοδότησης με το διοικητικό κόστος. 
 * Σχέδια δράσης για τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση τροφίμων, την ενέργεια, τη γεωργία, κλπ. 
 * Απλοποίηση των επιχειρηματικών και περιβαλλοντικών αδειών. 
 * Απλοποίηση του νόμου την τόνωση των επενδύσεων Fast-track. 
 * Νέα νομοθεσία κωδικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου των εξαγωγών, την απλούστευση της διαδικασίας εκτελωνισμού, εξαλείφοντας την υποχρέωση για εγγραφή στο μητρώο των εξαγωγέων. 
 * Εκκαθάριση των υφιστάμενων συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

 .....ολόκληρη η έκθεση του ΔΝΤ:https://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2011/cr11351.pdf

ΠΗΓΗ: TA_XAΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου