Ώρα

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ : ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας την κρίση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ, εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει.
 
Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές από τη Νότια Κορέα, οι Βορειοκορεάτες άνοιξαν το σύνολο των καταφυγίων της χώρας, ακόμα και αυτά που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις, και ταυτοχρόνως ξεκίνησαν επιστράτευση με στόχο να αυξηθεί εντός δύο ημερών κατά 20% ο αριθμός του προσωπικού που βρίσκεται υπό τα όπλα και ο οποίος αριθμεί ήδη 1 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες.
 
Ίσως η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι οι μονάδες πυροβολικού που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα και σε απόσταση βολής από την πρωτεύουσα Σεούλ υποχώρησαν σε οχυρωμένες θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι λαμβάνουν διάταξη μάχης. Ταυτόχρονα, δύο τεθωρακισμένες μεραρχίες αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων σε προκατασκευασμένες οχυρές θέσεις.
 
Σε βορειοκορεατική ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος αναφέρεται ότι:
«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως»,
 
Σημειώνεται ότι τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου είναι σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

30 ΜΑΡΤΙΟΥ 1822 : ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Η καταστροφή της Χίου: Αναφερόμαστε στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στη Χίο από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 30 Μαρτίου 1822, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί από τον Σάμιο Λυκούργο Λογοθέτη.
Η έκρηξη της Επανάστασης βρήκε το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της Χίου να ευημερεί (117.000 έναντι 3.000 Οθωμανών Τούρκων και 100 Εβραίων). Με τον στόλο τους, το εμπορικό τους δαιμόνιο και τη διπλωματία τους, οι Χιώτες κυριαρχούσαν στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό ώθησε τον Σουλτάνο να παραχωρήσει στο νησί πολλά προνόμια, που άγγιζαν το καθεστώς αυτονομίας.
Έτσι, οι κυρίαρχες τάξεις της Χίου δεν είχαν κανένα λόγο να ξεσηκωθούν κατά των Τούρκων. Το μαρτυρά και η αποτυχία του Τομπάζη τον Απρίλιο του 1821. Οι ντόπιοι πρόκριτοι είχαν και μία σοβαρή δικαιολογία να αντιδρούν στον ξεσηκωμό: η Χίος βρίσκεται σχεδόν δύο μίλια από τη Μικρασιατική ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα εξέγερσης να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Στις 10 Μαρτίου 1822 ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης, με την προτροπή του Χιώτη Αντωνίου Μπουρνιά, αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και πέτυχε να συνεγείρει τους ντόπιους, κυρίως τους κατοίκους της υπαίθρου. Οι 3.000 Τούρκοι του νησιού πρόλαβαν να κλειστούν στο Κάστρο και η ολιγοήμερη πολιορκία τους δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς οι άνδρες του Λογοθέτη ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι.

Μόλις έφθασε το μαντάτο της εξέγερσης στην Υψηλή Πύλη, ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β' την εξέλαβε ως αχαριστία των Χίων, αλλά και ως προσωπική προσβολή, επειδή η αδελφή του καρπούταν από το νησί τον φόρο από τα μαστιχόδεντρα. Έμπλεος οργής διέταξε αμέσως να φυλακιστούν όλοι οι Χιώτες της Κωνσταντινούπολης και εξήντα από αυτούς να αποκεφαλιστούν. Στη συνέχεια έδωσε την εντολή στον αντιναύαρχο Καρά-Αλή πασά να καταπλεύσει στον νησί και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εξεγερθέντες.
Στις 30 Μαρτίου 1822 και μετά από έντονο κανονιοβολισμό, ο Καρα-Αλής αποβίβασε στην ακτή 7.000 άνδρες και με τη συνδρομή της τουρκικής φρουράς κατέστειλε εύκολα και σύντομα την εξέγερση, εκμεταλλευόμενος τον κακό σχεδιασμό της και τις έριδες για την αρχηγία μεταξύ Μπουρνιά και Λογοθέτη. Στη συνέχεια πυρπόλησε όλα τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και επιδόθηκε σε ανήκουστες σφαγές. Υπολογίζεται ότι από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, 42.000 σφαγιάστηκαν, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 23.000 διέφυγαν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη. Οι Τούρκοι έχασαν περίπου 600 άνδρες, ενώ αναφέρθηκαν και θύματα μεταξύ των Εβραίων, που διεκπεραιώθηκαν από τη Μικρασιατική ακτή στο νησί για να πλιατσικολογήσουν και επόπτευαν το δουλεμπόριο.
Τα αιματηρά γεγονότα της Χίου προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων πύκνωσαν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι (Ντελακρουά) τις απεικόνισαν και ποιητές (Ουγκώ, Χέμανς, Πιέρποντ, Χιλ, Σιγκούρνεϊ) έψαλλαν τη θλιβερά καταστροφή. Πολλοί έκαναν λόγο για το ασυμβίβαστο της τουρκικής φυλής με τον ανθρωπισμό, ενώ άλλοι τόνισαν την αδυναμία συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η ελληνική νέμεση θα έλθει σύντομα, με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρα-Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (6-7 Ιουνίου 1822).
Ο γερμανός ναύαρχος Βίλχελμ φον Κανάρις (1887-1945), αρχηγός της αντικατασκοπείας του Χίτλερ, ισχυριζόταν ότι καταγόταν από την Χιακή Διασπορά, που προέκυψε από τη Σφαγή της Χίου.
Ο σύγχρονος κινέζος ζωγράφος Γιούε Μιντζούν φιλοτέχνησε με τον δικό του τρόπο ένα πίνακα που ονόμασε «Η σφαγή της Χίου». Πουλήθηκε το 2007 σε δημοπρασία έναντι 4,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Το Ελληνόπουλο (1828)

Ποίηση: Βίκτωρ Ουγκώ
Μετάφραση στα ελληνικά: Κωστής Παλαμάς

Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα.
Η Χίο, τα' όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα,
με τα κρασιά, με τα δεντρά
τ' αρχοντονήσι, που βουνά και σπίτια και λαγκάδια
και στο χορό τις λυγερές καμιά φορά τα βράδια
καθρέφτιζε μεσ' τα νερά.

Ερμιά παντού. Μα κοίταξε κι απάνου εκεί στο βράχο,
στου κάστρου τα χαλάσματα κάποιο παιδί μονάχο
κάθεται, σκύβει θλιβερά
το κεφαλάκι στήριγμα και σκέπη του απομένει
μόνο μιαν άσπρη αγράμπελη σαν αυτό ξεχασμένη

μεσ' την αφάνταστη φθορά.
Φτωχό παιδί, που κάθεσαι ξυπόλυτο στις ράχες
για να μην κλαις λυπητερά, τ' ήθελες τάχα να 'χες
για να τα ιδώ τα θαλασσά
ματάκια σου ν' αστράψουνε, να ξαστερώσουν πάλι
και να σηκώσεις χαρωπά σαν πρώτα το κεφάλι
με τα μαλλάκια τα χρυσά;

Τι θέλεις άτυχο παιδί, τι θέλεις να σου δώσω
για να τα πλέξης ξέγνοιαστα, για να τα καμαρώσω
ριχτά στους ώμους σου πλατιά
μαλλάκια που του ψαλιδιού δεν τάχει αγγίξει η κόψη
και σκόρπια στη δροσάτη σου τριγύρω γέρνουν όψη
και σαν την κλαίουσα την ιτιά;

Σαν τι μπορούσε να σου διώξει τάχα το μαράζι;
Μήπως το κρίνο απ` το Ιράν, που του ματιού σου μοιάζει;
Μην ο καρπός απ' το δεντρί
που μεσ' στη μουσουλμανική παράδεισο φυτρώνει,
κ' έν' άλογο χρόνια εκατό κι αν πιλαλάει, Δεν σώνει
μεσ' απ' τον ίσκιο του να βγει;

Μη το πουλί που κελαηδάει στο δάσος νύκτα μέρα
και με τη γλύκα του περνάει και ντέφι και φλογέρα;
Τι θες κι απ' όλα τα αγαθά
τούτα; Πες. Τα` άνθος, τον καρπό; Θες το πουλί;
-Διαβάτη,
μου κράζει το Ελληνόπουλο με το γαλάζιο μάτι:
Βόλια, μπαρούτι θέλω. Νά.


[Πηγή sansimera.gr]

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 / ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ : ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ (ΜΕΡΟΣ Β')

        
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ


Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΠΟΥΤΑ


         



Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ (Α')
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ (Β')
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΑΡΗ

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 / ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ : ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ (ΜΕΡΟΣ Α')

ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ (1777)
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ (1792)
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ (Α' ΟΨΗ)
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΜΕΝΙΔΙΩΤΩΝ
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ (Β' ΟΨΗ)
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ








Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΝΤΟΥ   
                                                                         



                     



           
                  
    

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.......

 192 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ....

Πρώτα από όλα χρόνια πολλά αφού σήμερα είναι του Ευαγγελισμού και χρόνια μας πολλά σε εθνικό επίπεδο καθώς σήμερα είναι η επέτειος της εθνικής εξέγερσης του '21.
Σήμερα ως πρώτο άρθρο για την φετινή επέτειο θα ήθελα να γράψω ορισμένες σκέψεις πάνω σε αυτά τα γεγονότα και στις θεωρίες που προσπαθούν να μας περάσουν ως πραγματικότητα 

Κάθε τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει να ακούμε απόψεις που είχαν ως σκοπό να διαβάλουν την πραγματικότητα σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στην επανάσταση... Συμπτωματικά όλες αυτές οι απόψεις προερχόντουσαν από άτομα τα οποία είναι οπαδοί της θεωρίας των σημερινών Ελλήνων ως τουρκογυφτοσλαβόσπορων και πάλι συμπτωματικά αυτοί οι άνθρωποι που λένε αυτά τα πράγματα είναι της ιδεολογίας της κατάργησης των εθνών. Βέβαια το οξύμωρο σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι οι απόψεις τους συμβαδίζουν με αυτές των εθνικιστικών γραμμών των γειτονικών μας κρατών,τα οποιά όλοι γνωρίζουμε ποιά είναι η γνώμη τους για την Ελλάδα μας....

Να πω την αλήθεια φέτος ήμουν ψυχολογικά προετοιμασμένος για μία από τα ίδια, αλλά με τίποτα δεν περίμενα αυτό που έγινε με τους καθηγητές που είναι μέλη του ΠΑ.Μ.Ε. οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν ότι η επανάσταση του 21 ήταν μία κοινωνική επανάσταση ταξικού χαρακτήρα και μάλιστα υπονοήθηκε ότι υπήρχε μίσος κατά των παπάδων........... οι Έλληνες οι οποίοι ουσιαστικά ζούσαν ακόμη στις περιοχές του βυζαντίου όταν αυτό άρχίζει να θεωρείται εξελληνισμένο(ουσιαστικά δηλαδή η επανάσταση έγινε για την απελευθέρωση των εδαφών αυτών και να γίνει η Πόλη πάλι πρωτεύουσα), οι Έλληνες που πριν από το ξεκίνημα της τοπικής εξέγερσης κάναν λειτουργία με τον εκάστοτε παπά να ευλογεί τα όπλα,έχοντας εθνικούς ήρωες από την εποχή αυτή μέλη του κλήρου, βγάζουν το συμπέρασμα ότι οι επαναστάτες ητάν κατά της εκκλησίας......

( επίσης στο διαδύκτιο κυκλοφορεί και το άλλο το αλλοπρόσαλο ότι ο Παπαφλέσσας ήταν ουσιαστικά δωδεκαθεϊστής και για κάλυψη έγινε ιερέας....)