Ώρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ : 38 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ..ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ../ΜΕΡΟΣ 2...


ΚΥΠΡΟΣ : 38 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ...ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...

ΚΥΠΡΟΣ : 38 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ........

Παρασκευή, 19 του Ιουλίου, 3 τα ξημερώματα, ο σταθμός της Κυρήνειας έπιασε ένα σήμα με οδηγίες προς τους Τουρκοκύπριους. Ειδοποιήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, Ρότζερ Ντέιβις, που απάντησε πως πρόκειται για επίδειξη δύναμης. Στις 9 το βράδυ, η Λευκωσία ειδοποίησε την Αθήνα: «Στα ανοιχτά της Κύπρου φάνηκαν τουρκικά αποβατικά». Η Αθήνα απάντησε: «Πρόκειται για άσκηση». Καθώς βράδιαζε, την Παρασκευή19 του Ιουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γρηγόριος Μπονάνος ήταν κατηγορηματικός: Δεν έπρεπε να δοθούν αφορμές στους Τούρκους. Νύχτωσε κι έκλεισε το Πεντάγωνο. Όλοι πήγαν στα σπίτια τους. Ο Μπονάνος προτίμησε τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Η ζέστη ήταν αφόρητη στην Αθήνα.

Ώρα 4.30 το πρωί, στην Άγκυρα, ξύπνησαν τον Έλληνα πρεσβευτή, Κοσμαδόπουλο και του εξήγησαν πως, με το πραξικόπημα, παραβιάστηκε η συνταγματική τάξη στην Κύπρο και, γι’ αυτό, η Τουρκία επενέβαινε με το δικαίωμα της εγγυήτριας δύναμης. Το σχέδιο «Αττίλας» είχε ξεκινήσει. Ο πρεσβευτής ξύπνησε τον πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο και τον ενημέρωσε. Ο Ανδρουτσόπουλος ξύπνησε τους άλλους κοιμώμενους. Έδωσαν όλοι ραντεβού στο Πεντάγωνο. Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε σαν αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων .Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εισβολή αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στην πριν του πραξικοπήματος κατάσταση. Επίσης η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα για την επέμβασή της ήταν κατοχυρωμένο στη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνθήκη που δημιουργήθηκε με σκοπό να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Συνθήκη Εγγυήσεως δεν δίνει το δικαίωμα ένοπλης παρέμβασης στις εγγυήτριες χώρες, παρά μόνο εάν
·   Εγγυήτρια χώρα χρειάζεται να αμυνθεί σε περίπτωση εισβολής από μια Τρίτη χώρα.
·   Τα Ηνωμένα Έθνη ζητήσουν ένοπλη παρέμβαση από μια εγγυήτρια χώρα
·   Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει ένοπλη παρέμβαση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει το αίτημα.

Ποτέ δεν εγκρίθηκε τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζήτησε από την Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη στις 16 Ιουλίου, δεν είχε πάρει απόφαση. Η Τουρκία, σύμφωνα με τις Ελληνικές θέσεις, ενέργησε με βάση τα προ πολλού έτοιμα σχέδια της. Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός ζήτησε την επέμβαση, ο οποίος είχε αναγκαστεί να μεταφερθεί σε καταφύγια και ήταν υπό διωγμό. Ο Τουρκικός στόλος επιτέθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας και τα σημεία όπου βρίσκονταν ελληνοκυπριακές δυνάμεις. Δυνάμεις αλεξιπτωτιστών ρίχτηκαν σε περιοχές τουρκοκυπριακές και στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λευκωσίας. Οι εισβολείς διέθεταν όλα τα σύγχρονα όπλα της εποχής. Αντίσταση άξια λόγου πρόβαλε η ΕΛΔΥΚ και σώματα Κυπρίων Εθνοφρουρών, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή χάθηκαν τα ίχνη τους. Στο μεταξύ στην Ελλάδα έγινε γενική επιστράτευση και κινητοποίηση στρατού, αλλά το ελληνικό καθεστώς της Στρατιωτικής Κυβέρνησης, δεν προχώρησε παραπέρα και δεν αντέδρασε στρατιωτικά.

Στη Νέα Υόρκη συνήλθε και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αποφάσισε την κατάπαυση του πυρός από τις 4 το απόγευμα της 22ης Ιουλίου. Με την προοπτική της κατάπαυσης του πυρός, οι Τούρκοι δυνάμωσαν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, καταλαμβάνοντας την Κερύνεια και επεκτείνοντας τη ζώνη κατοχής. Στις 4 το απόγευμα, από την ελληνοκυπριακή πλευρά εφαρμόστηκε η απόφαση για κατάπαυση του πυρός, όχι όμως από την πλευρά των Τούρκων, που προώθησαν τις δυνάμεις τους και κύκλωσαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν την καθεστωτική αλλαγή στην Αθήνα. Η πτώση του στρατιωτικού καθεστώς και η μεταβίβαση της εξουσίας στους εξόριστους πολιτικούς ήταν γεγονός. Την 24η Ιουλίου κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ορκίστηκε στην Αθήνα, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παράλληλα στην Κύπρο τα γεγονότα υποχρέωσαν τον Σαμψών να παραιτηθεί. Πρόεδρος ανάλαβε ο Γλαύκος Κληρίδης. Στις 25 Ιουλίου 1974 άρχισαν στην Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομι λίες για την Κύπρο, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών της Κυπριακής Ανεξαρτησίας (Μαύρος, Γκιουνές, Κάλαχαν). Στο τέλος των συνομιλιών, στις 30 Ιουλίου, υπέγραψαν διακήρυξη, τα κύρια σημεία της οποίας ήταν:

·   Η μη επέκταση των περιοχών που είχαν κάτω από τον έλεγχό τους οι αντίπαλες δυνάμεις.
·   Η εγκαθίδρυση ζωνών ασφαλείας μεταξύ των αντιμαχομένων
·   Η εκκένωση των Τουρκικών θυλάκων από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ
·   Το δικαίωμα να διαθέτουν οι δύο πλευρές δική τους αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας
·   Η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

Εάν σκοπός της Τουρκίας μέσω της εισβολής ήταν ό,τι είχε ανακοινώσει και ισχυρίζεται μέχρι σήμερα, δηλαδή ότι δεν πρόκειται περί εισβολής αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στη πριν του πραξικοπήματος κατάσταση, η εισβολή έπρεπε να σταματήσει εδώ. Τα σχέδια των Τούρκων όμως ήταν άλλα. Ακολούθησε η δεύτερη φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης (8-14 Αυγούστου) και φυσικά η συνέχεια των τουρκικών επιχειρήσεων με τα γνωστά αποτελέσματα ενώ εδώ στην Ελλάδαμας έλεγαν ότι "η Κύπρος είναι μακριά".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Προσωπικά ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα της εισβολής πιστεύω πως είναι η αποξένωση μερικών Ελλήνων στο θέμα της ελληνικότητας της Κύπρου ( πάρα πολλοί αναφέρονται στην ύπαρξη κυπριακού έθνους και πως η Κύπρος δεν έχει καμία δουλειά με την Ελλάδα)
και από την άλλη υπάρχουν Κύπριοι που φτάνουν στο σημείο να βρίζουν την Ελλάδα,να λένε πως ο Κύπριος δεν πρέπει να έχει σχέση με τον Έλληνα και σε ακόμα χειρότερες περιπτώσεις καίγονται ελληνικές σημαίες (είναι γνωστή κι όλας η αγάπη ορισμένων Κυπρίων για την Μ. Βρετανία)
Ευτυχώς τα παραπάνω αποτελούν μέχρι στιγμής απόψεις και πράξεις της μειοψηφίας........

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.......
 
 

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ : ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΧΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ...

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά ξαναζωντανεύουν σήμερα Κυριακή στην Κύπρο οι μνήμες από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 της χούντας των Αθηνών και της κυπριακής ΕΟΚΑ Β΄ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκλελεγμένου τότε προέδρου της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Σε όλες τις πόλεις ήχησαν οι σειρήνες, σε υπόμνηση της αποφράδας ημέρας, στις οκτώ και είκοσι το πρωί, ώρα κατά την οποία ξεκίνησαν τα τάνκ με στόχο την κατάλυση της Δημοκρατίας.

Στον Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο κοιμητήριο Λευκωσίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους προασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσία του προέδρου Χριστόφια, του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και άλλων επισήμων.

Επιμνημόσυνο λόγο είπε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Χαράλαμπος Λόττας, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνέλθει εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος, του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, που ακολούθησε στις 20 Ιουλίου.

Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα επισημαίνοντας τα τραγικά αποτελέσματα που προκαλούν ο φανατισμός και η διχόνοια. Τονίζουν ότι η 15η αποτελεί «ημέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής και αποτίουν φόρο τιμής στον Εθνάρχη Μακάριο, στους μάρτυρες της δημοκρατίας και στους μαχητές της αντίστασης που, χωρίς να λογαριάσουν τη ζωή τους, υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα».
Τα κόμματα και οι οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι η κρισιμότητα της παρούσας περιόδου υπαγορεύει εθνική συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, ευρύτατη συναίνεση και συστράτευση.
Χριστόφιας: Nα απομονωθούν φαινόμενα φασιστικής νοοτροπίας.
Ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι «αναβιώνουν και σήμερα φαινόμενα φασιστικής νοοτροπίας» και τόνισε την ανάγκη ότι πρέπει να αποκρουστούν και απομονωθούν.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας του μνημόσυνου για τους πεσόντες στο πραξικόπημα του 1974, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι μέρα απότισης τιμής στους ανθρώπους, οι οποίοι όρθωσαν το στήθος τους στα τανκς της Χούντας και στα καλάσνικοφ της ΕΟΚΑ ‘Β. Είναι μέρα άντλησης διδαγμάτων, είναι μέρα που υποβάλλει και επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση και συνεχή αγώνα για υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών».
Δυστυχώς, παρατήρησε , νοοτροπίες όμοιες εκείνων του 1974 και πριν το 1974, αναβιώνουν. «Και το δυστυχώς το τονίζω με κεφαλαία. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά άνθρωποι, οι οποίοι μιλούν ελληνικά δεν θα τολμήσουν ξανά να σηκώσουν χέρι πάνω στην Ελλάδα και την Κύπρο», ανέφερε.


Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η δημοκρατία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, το οποίο γεννήθηκε στην Ελλάδα, και θα πρέπει εμείς να τιμούμε τους θεσμούς και, βεβαίως, τους ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους για να την υπερασπιστούν.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ : ΜΟΝΟ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΑΝΟΔΟ.....


Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Kάπα Research για πρώτη φορά ...το Μνημόνιο, βρίσκεται στην τρίτη θέση των προβλημάτων που τους απασχολούν, αλλά και η Χρυσή Αυγή περνάει στην τέταρτη θέση, όντας το μοναδικο κόμμα με άνοδο σε σχέση με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Με το σημαρινό ποσοστό και δυναική θα μπορούσε να συγκεντρώσει περί το 9% αν σήμερα είχαμε εκλογές.
Πρώτη προτεραιότητα είναι πλέον η ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και αναθέρμανση της αγοράς και  δεύτερη η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, οι συσχετισμοί των κομμάτων δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου. Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε σήμερα εκλογές», το 23,6% δηλώνει ΝΔ, το 20,7% ΣΥΡΙΖΑ και το 11,1% ΠαΣοΚ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγράφουν ένα ποσοστό 6,4%, με τη Χρυσή Αυγή να είναι υψηλότερα, στο 7,4% (μοναδικό κόμμα που έχει άνοδο), ενώ η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται στο 5,7% και το ΚΚΕ στο 4,8%.

Όταν όμως οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτώνται σε ποιο κόμμα αισθάνονται πιο κοντά σήμερα, ανεξάρτητα από το ποιο ψήφισαν στις εκλογές, η πλειοψηφία (25,1%) δηλώνει σε «κανένα»!

Είναι η απόδειξη του χαρακτήρα ανοχής και αναγκαστικότητας που είχε η ψήφος αρκετών Ελλήνων στην τελευταία αναμέτρηση. Το 21,4% αισθάνεται πάντως πιο κοντά στη ΝΔ, το 16,8% στον ΣΥΡΙΖΑ και το 9,6% στο ΠαΣοΚ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ : ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΟΙΜΗΘΗ

Σαν σήμερα στις 12 Ιουλίου (ημέρα Τρίτη στις 11 π.μ.) του 1994, εκοιμήθη ο Γέροντας Παΐσιος, μια από τις πιο φωτισμένες άγιες μορφές της Εκκλησίας μας, των τελευταίων δεκαετιών. Ο τάφος του Γέροντα βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στη Σουρωτή της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο ναό του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη. Για όσους δεν γνωρίζουν ο Γέροντας ήταν εμβληματική μορφή και υποψήφιος για μελλοντική αγιοποίηση. Διάσημες έχουν γίνει οι προρήσεις, για τα ελληνοτουρκικά, τον Γ.Παγκόσμιο Πόλεμο, την νέα Ελληνική Αυτοκρατορία, και φυσικά για τα χρόνια του Αντιχρίστου.Ο καθείς πιστεύει ότι νομίζει και "όποιος έπιασεν, έπιασεν".

Ήταν ένας εργατικός άνθρωπος που τον χαρακτήριζε η ταπεινότητα. Παρακάτω σας παραθέτουμε από την Βικιπαιδεία τα προβλήματαυγείας του και πως ο ίδιος τα αντιμετώπιζε.

Το 1966 ο γέροντας νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου λόγω βρογχεκτασιών. Μετά την επέμβαση για την αφαίρεσή τους και λόγω της χρήσης ισχυρών αντιβιοτικών ο γέροντας έπαθε ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα, η οποία του άφησε μόνιμα δυσπεπτικά προβλήματα. Κάποια στιγμή, ενώ εργαζόταν στην πρέσα που είχε στο κελί του, έπαθε βουβωνοκήλη. Αρνήθηκε να νοσηλευτεί και υπέμεινε καρτερικά την ασθένεια, η οποία του έδινε φοβερούς πόνους για τέσσερα ή πέντε χρόνια. Κάποια μέρα σε μια επίσκεψή του στη Σουρωτή, κάποιοι γνωστοί του γιατροί κυριολεκτικά τον απήγαγαν και τον οδήγησαν στο Θεαγένειο νοσοκομείο, όπου και χειρουργήθηκε. Παρά την αντίθεση των γιατρών, ο γέροντας συνέχισε τη σκληρή ασκητική ζωή και τις χειρωνακτικές εργασίες κάτι που επιδείνωσε και άλλο την κατάσταση της υγείας του.

Μετά το 1993 να παρουσιάζει αιμορραγίες για τις οποίες αρνούνταν να νοσηλευτεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα θα βολευτούν με το χώμα». Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο Παΐσιος βγαίνει για τελευταία φορά από το Όρος και πηγαίνει στη Σουρωτή, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου (10 Νοεμβρίου). Εκεί μένει για λίγες μέρες και ενώ ετοιμάζεται να φύγει ασθενεί και μεταφέρεται στο Θεαγένειο, όπου του γίνεται διάγνωση για όγκο στο παχύ έντερο. Στις 4 Φεβρουαρίου του 1994 ο γέροντας χειρουργείται.

Παρότι η ασθένεια δεν σταμάτησε (παρουσίασε μεταστάσεις στους πνεύμονες και στο ήπαρ), ο γέροντας ανακοίνωσε την επιθυμία του να επιστρέψει στο Άγιο Όρος στις 13 Ιουνίου. Ο υψηλός πυρετός όμως και η δύσπνοια τον ανάγκασαν να παραμείνει.

Στο τέλος του Ιουνίου οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι τα περιθώρια ζωής του ήταν δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (γιορτή της Αγίας Ευφημίας) ο γέροντας κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους της ασθένειάς του. Τελικά ο Γέροντας Παΐσιος απεβίωσε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 και ώρα 11:00. Ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην επέτειο κοιμήσεως του Γέροντος, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ : ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.....

Ιδού τα καλά της αμετροέπειας του συνδικαλισμού στην Ελλάδα, κάτι που αφορά τους γνωστούς και μη εξαιρετέους εθνοπατέρες, οι οποίοι χαϊδεύουν τα αυτιά του κόσμου που υποφέρει, χωρίς βέβαια να μοιράζονται μαζί του τα χρήματα που βγάζουν οι ίδιοι για να ταΐζουν τις οικογένειές τους. 


Η εξέλιξη συνιστά πραγματική τραγωδία για τη χώρα και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η διοίκηση της Χαλυβουργίας προτίθεται εντός της εβδομάδας καταθέτει αίτηση για τη διακοπή των εργασιών της, αφού οι απόπειρες εξυγίανσης «βρήκαν τοίχο»… συνδικαλιστικό.
 
Η Ελένη Καταβάτη, πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα στη Χαλυβουργία, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε, ότι οι εργαζόμενοι είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων που κατανόησαν το πρόβλημα, πλην του Παναγιώτη Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συντάχθηκε με τις αποφάσεις του σωματείου που κρατά κλειστό το εργοστάσιο, παρά την δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία.
 
Ζήτησε τέλος την παρέμβαση εισαγγελέα για να ανοίξει το εργοστάσιο… Τον κίνδυνο να χρεωθεί σοβαρό πολιτικό κόστος αντιλήφθηκε τουλάχιστον την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ ζήτησε να κάτσουν σε ένα τραπέζι όλοι και να τα βρουν, οι εργαζόμενοι, η ιδιοκτησία και το υπουργείο.
 
Ποιος θα προστατέψει τους εργαζόμενους… από τους προστάτες;

ΠΗΓΗ : ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ

ΣΟΚ !!!! ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Διάταξη που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, κόβει το επίδομα ανεργίας, ειδικά σε όσους ασχολούνται με εποχιακά και τουριστικά επαγγέλματα.


Η είδηση πέρασε στα ψιλά, ωστόσο σύντομα πολύς κόσμος θα τη βρει μπροστά του.
Μέσα στον καταιγισμό των μέτρων που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, ψηφίστηκαν και διατάξεις οι οποίες δεν ακούστηκαν πολύ, ωστόσο θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες για τους ανέργους.
Μια από αυτές, θα προκαλέσει σοκ. Διότι η εφαρμογή της από την 1η Ιανουαρίου 2013, θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπεί το επίδομα ανεργίας σε χιλιάδες ανυποψίαστους ανέργους, ειδικά αυτούς που ασχολούνται με τα εποχικά και τα τουριστικά επαγγέλματα.
Ουσιαστικά, από την 1η Ιανουαρίου 2013, ο ΟΑΕΔ θα διενεργήσει έναν ακόμη έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας και ποιοι όχι. Μάλιστα δεν θα αρκείται μόνο στον αριθμό των ενσήμων αλλά με ένα …φλασμπακ, θα γυρίζει πίσω στον χρόνο για μια 4ετία.
Εφόσον ο άνεργος έχει εισπράξει περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντιστοιχούν σε 18 μηνιαία επιδόματα) μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τότε θα σταματάει να λαμβάνει την επιδότηση.
Με την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, τον προσεχή Ιανουάριο, ο ΟΑΕΔ θα αναζητήσει σε ποιους έχει χορηγήσει επίδομα ανεργίας την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Αν εντοπίσει περιπτώσεις ανέργων που έχουν συμπληρώσει τις 450 ημέρες ανεργίας θα σταματάει την επιδότηση. Οι εποχικοί υπάλληλοι, κυρίως, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είναι πολύ πιθανό να πέσουν σε αυτή την τσιμπίδα καθώς συνηθίζουν να απασχολούνται για έξι μήνες τον χρόνο, και να επιδοτούνται για τους υπόλοιπους.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr

AΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ : ΚΑΛΕΙ ΣΙΜΗΤΗ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ


Επείγουσα αίτηση στον ειδικό ανακριτή Γαβριήλ Μάλλη κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου ζητώντας την άμεση εξέταση ως μαρτύρων των μελών του ΚΥ.Σ.Ε.Α. της περιόδου 1998-1999 καθώς και αξιωματούχων εκείνης της περιόδου οι οποίοι χειρίστηκαν την υπόθεση της προμηθείας τεσσάρων υποβρυχίων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέλη του ΚΥΣΕΑ την επίμαχη περίοδο ήταν μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου αλλά και ο σημερινός
πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ε. Βενιζέλος
Διαβάστε την ανακοίνωση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου:

1.Οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι του πρ. Υπουργού κ. Α.-.Α. Τσοχατζόπουλου (προσωρινά κρατούμενου από 11.4.2012) κ.κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, Ιωάννης Παγορόπουλος, Ιωάννης Νικόλαου, Γρηγόριος Τσόλιας κατέθεσαν σήμερα 12.7.2012 επείγουσα αίτηση στον αρμόδιο ανακριτή του ν. 4022 και ζητούν την εξέταση ως μαρτύρων των μελών του ΚΥ.Σ.Ε.Α. της περιόδου 1998-1999, καθώς και αξιωματούχων εκείνης της περιόδου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

2. Η εξέταση των εν λόγω προσώπων κρίνεται στην παρούσα φάση της εν εξελίξει ευρισκομένης τακτικής ανακρίσεως εντελώς απαραίτητη.
Και τούτο γιατί έτσι η διερεύνηση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου ουσιαστικοποιείται πλήρως, αφού τα ως άνω πρόσωπα μετείχαν ή προετοίμασαν ((σ)τη λήψη των υπό εξέταση ομοφώνων αποφάσεων του ΚΥ.Σ.Ε.Α. για προμήθεια των 4 υποβρυχίων «214» για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Διευκρινίζεται ότι το ΚΥ.Σ.Ε.Α. με διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις του ενέκρινε την αγορά των 4 υποβρυχίων.
Είχε προηγηθεί η κατά νόμο αναγκαία υπηρεσιακή και ιεραρχική προετοιμασία από το Πολεμικό Ναυτικό (αρμόδιες υπηρεσίες και συμβούλια) και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της προτάσεως του Σ.ΑΜ., με τον Υ.ΕΘ.Α. κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλο προς το ΚΥ.Σ.Ε.Α.
Η τελευταία σχετική απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. (26.7.1999) οδήγησε στην υπογραφή της αντιστοίχου συμβάσεως της 15.2.2000 από την Γ.Δ.Ε. και τα Ε.Ν.Α.Ε. (διευθύνοντα σύμβουλο).

3. Η συμμετοχή του τότε Υ.ΕΘ.Α. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου στην ως άνω υπερδιετή υπηρεσιακή διαδικασία έγκειται στα εξής δύο σημεία:
Α) Εισήγηση ως μέλος του Σ.ΑΜ. προς το ΚΥ.Σ.Ε.Α. κατόπιν προηγουμένων εισηγήσεων εκ μέρους του Π.Ν. και της Γ.Δ.Ε.
Β) Υλοποίηση της σύμβασης στο διάστημα της θητείας του ως Υ.ΕΘ.Α., μέχρι δηλαδή τον Οκτώβριο 2001, κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του ΚΥ.Σ.Ε.Α.

4. Επισημαίνεται ότι η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου χωρίς την ενδελεχή και σε βάθος διερεύνηση των αποφάσεων του ΚΥ.Σ.Ε.Α. καθιστά τον δικαστικό έλεγχο ελλιπή, αφού θα εξετάζοντο απλώς μερικές πτυχές της υπόθεσης χωρίς σύνδεση με την αφετηρία, τη μήτρα, της όλης υπόθεσης.

5. Εξάλλου, το αίτημα της εξέτασης των μελών του ΚΥ.Σ.Ε.Α. και άλλων αξιωματούχων του ΥΠ.ΕΘ.Α. έχει υποβληθεί εκ μέρους μας τρεις φορές (στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, στην προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και κατά την απολογία του κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου), χωρίς όμως για διαφορετικούς λόγους να έχουμε μέχρι σήμερα λάβει σχετική απάντηση.


6. Πιστεύουμε ότι το άιτημά μας είναι απολύτως δικαιολογημένο, καθιστά δε την περαίωση της τακτικής ανάκρισης χωρίς την αιτούμενη εξέταση λογικά και νομικά αδύνατη.

ΠΗΓΗ : olympia.gr

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ : ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ 25 ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Την ίδρυση 25 χώρων κράτησης μεταναστών που…
μπήκαν παράνομα στη χώρα προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας μετά τη…
συνάντησή του με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός επανέλαβε στην επίτροπο αλλά και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τα θέματα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Τα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν…η μεγάλη «μαύρη τρύπα» του συστήματος φύλαξης, που παραμένει σημαντική δίοδος για μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Στη συνάντηση τέθηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα με την υπογεγραμμένη αλλά, ουσιαστικά, ανενεργή, συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία. «Από τα 180.000 αιτήματα επανεισδοχών που κατέθεσε η Ελλάδα στην Τουρκία, η γειτονική χώρα αποδέχτηκε μόνο 11.000, ενώ τελικά ολοκληρώθηκαν μόλις 3.000», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

ΠΗΓΗ : olympia.gr

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ : ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε συνέχεια του κεντρικού ρεπορτάζ του «defence-point.gr» το οποίο προφανώς καλούμε όποιον επιθυμεί να το διαψεύσει, προβαίνουμε σε δυο επιπρόσθετες παρατηρήσεις – επιπτώσεις της κατάστασης που διαμορφώνεται με την προοπτική άμεσης κατάρρευσης της κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν κατά τις διαπραγματεύσεις οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί:

Η πρώτη είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια πολιτικής επιβίωσής τους ελαχιστοποιούνται εφόσον εξακολουθούν να αισθάνονται «καυτή την ανάσα» του ΣΥΡΙΖΑ που καιροφυλακτεί να προσποριστεί τα οφέλη – ασχέτως του αν κατηγορείται από τους πάντες για λαϊκισμό, εξάλλου στις δύσκολες εποχές που περνάμε ο ψυχολογικός μηχανισμός να υποκύπτει ο ψηφοφόρος ακόμα και στο πιο αφελές μήνυμα εφόσον του δίνει ελπίδα, είναι φυσιολογικό – απλώς ελαχιστοποιούνται. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που έχει δύο αναγνώσεις, μία θετική και μία αρνητική.

Η θετική είναι ότι τα πραγματικά πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί εταίροι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας εάν εννοούν ή όχι τις απειλές τους. Κατά συνέπεια, η στάση τους, έστω κι αν υπαγορεύεται από την πολιτική αναγκαιότητα, ενισχύει την ελληνική διαπραγματευτική θέση. Εάν πετύχει η Ελλάδα τους στόχους της τα δύο κόμματα θα δικαιωθούν για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, ενώ θα έχουν σπρώξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην υιοθέτηση ακόμα πιο ακραίας ρητορικής, κινδυνεύοντας να χάσει την αξιοπιστία του απέναντι σε αυτούς που τον ψήφισαν. 

Το κακό για τη χώρα, αν και όχι απαραίτητα για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, είναι ότι εάν οι συνομιλίες καταρρεύσουν και η χώρα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές, οι περιπέτειες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Τα δύο κόμματα ωστόσο, θα είναι συνεπή απέναντι στους ψηφοφόρους τους ότι έδωσαν στη χώρα κυβέρνηση, κατηγορώντας τους «εταίρους ότι παραβίασαν τις «κόκκινες γραμμές».

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι με τη στάση τους αυτή θα δοκιμαστεί εν μέρει τουλάχιστον και η διαπραγματευτική στρατηγική – πρόταση πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα το οποίο θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντέξουν ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη και ότι στερούνται άλλης δυνατότητας πέραν από το να υποχωρήσουν. Ιδού η Ρόδος λοιπόν… Βέβαια, από τη στιγμή που προβλέπεται η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από την Ευρώπη, πολύ απλά οι εταίροι έχουν την επιλογή να πληρώνουν τις δόσεις του χρέους… στον εαυτό τους, αφού είναι οι δανειστές και να μας αφήσουν στο εσωτερικό να τα βγάλουμε πέρα με όσα έχουμε.

Κάπου εδώ θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, αφού εδώ και καιρό ψιθυρίζουν ή κραυγάζουν ότι τα λεφτά φθάνουν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Ακόμα κι έτσι να είναι βέβαια, η ρητορική τους συνιστά άθλια και άδικη αδιαφορία για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, αυτών του ιδιωτικού τομέα. Διότι εάν μέχρι στιγμής το τίμημα της ανεργίας το έχει πληρώσει μόνο ο ιδιωτικός τομέας, το ότι φθάνουν τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις δε σημαίνει ότι φθάνουν τα λεφτά για τα επιδόματα ανεργίας εκατοντάδων χιλιάδων περισσοτέρων ανέργων οι οποίοι θα συσσωρεύονται αφού αυτή θα είναι η νομοτελειακή κατάληξη της κατάρρευσης της αγοράς. Αυτά είναι όμως ψιλά γράμματα για ορισμένους…

ΠΗΓΗ : http://www.defence-point.gr

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ : ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Πληροφορίες προερχόμενες από εξαιρετικά αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από το ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς οι προσδοκίες των τριών αρχηγών των συγκυβερνώντων κομμάτων, φαίνεται ότι εισήλθαν για τα καλά στο άριστα προετοιμασμένο ναρκοπέδιο της Τρόικα και μετρούν τις πρώτες επικοινωνιακές απώλειες.

Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων και της διαδικασίας απόδοσης ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές, Βενιζέλος και Κουβέλης συσκέπτονται μαζί αλλά και με τα επιτελεία τους, καθώς όλα τα ενδεχόμενα – ακόμη και αυτό της αποχώρησης από το «εταιρικό σχήμα» – δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ποια είναι όμως τα αίτια τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν τη νεαρή κυβέρνηση σε μια κρίση πρώτου μεγέθους;

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ως βασικό προεκλογικό σύνθημα-επιχείρημα, πίσω από το οποίο δημιουργήθηκε πολιτικός χώρος, επιτρέποντας την συστράτευση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Όμως πριν εκπνεύσουν τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία των εκλογών, οι εξελίξεις στο «Ευρωπαϊκό Θέατρο Επιχειρήσεων» δείχνουν ότι βρισκόμαστε εμπρός σε ένα διαπραγματευτικό αδιέξοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την όποια σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος. Δύο είναι τα κομβικά σημεία πέριξ των οποίων θα πραγματοποιηθεί μια σκληρή μάχη κυρίως στο επικοινωνιακό επίπεδο, προκειμένου να διασωθούν τα προσχήματα ώστε να συνεχισθεί το κυβερνητικό έργο:

Α) Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει μια γενική ή – ακόμη πιο δύσκολο – μια ρητή υπόσχεση από τους εταίρους, ότι και η χώρα μας θα ευεργετηθεί από την απόφαση που ελήφθη για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, μειώνοντας το δημόσιο χρέος κατά 50 δις ευρώ. Αν αυτό δεν συμβεί και διατυπωθεί μια σκληρή καθετοποιημένη άρνηση, θα έχουμε την πρόσκρουση του κυβερνητικού σχήματος σε μια IED (Improvised Explosive Device) γερμανικής κατασκευής και επίκαιρης τοποθέτησης με σκοπό την αναχαίτιση και εξουδετέρωση του πρώτου άξονα της ελληνικής στρατηγικής.

Β) Η ελληνική αντιπροσωπία θα ζητήσει επίσης την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δύο έτη (2014-2016) ελπίζοντας να μπορέσει να διαπραγματευθεί επίσης μια σειρά οικονομικών/εργατικών θεμάτων (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, μετενέργεια, απολύσεις, ειδικά επιδόματα), μερικά από τα οποία ωστόσο συνιστούν κόκκινες γραμμές της ΔΗΜΑΡ και συνδέονται ευθέως με την πρακτική πολιτική αναγκαιότητα υποστήριξης της κυβέρνησης. Όμως και σε αυτό το «επιχειρησιακό περιβάλλον» οι Γερμανοί έχουν τοποθετήσει ναρκοπέδια, τα οποία προειδοποιούν ότι θα ανατινάξουν μόλις εμφανισθεί το πρώτο ελληνικό αίτημα.

Η «κόλλα» που δένει τα τρία κόμματα σε μια κοινή κυβερνητική πορεία κινδυνεύει να αχρηστευθεί λόγω «αστοχίας υλικού», καθώς ενδεχόμενη κεντρική διαφωνία της ΔΗΜΑΡ για τα οικονομικά και τα όσα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν, θα οδηγήσει λογικά και το ΠΑΣΟΚ σε αποφάσεις ρήξης και αποδέσμευσης από το κυβερνητικό σχήμα. Συμπερασματικά, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν διαφανεί ρηγματώσεις στον σκελετό του κυβερνητικού οικοδομήματος. Ουδείς σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ διακατέχεται από σύνδρομα πολιτικής αυτοθυσίας, προειδοποιώντας «φιλικά» ότι εάν οι διαπραγματευτές δεν γυρίσουν με τουλάχιστον δύο θετικές απαντήσεις (σ.σ. επί των δύο κομβικών σημείων) βάσει των οποίων θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη στήριξη στην κυβέρνηση και κυρίως να αξιοποιηθούν πολιτικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, τότε δεν υφίσταται πλέον ανάγκη συμμετοχής στο σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες Βενιζέλος και Κουβέλης συμφωνούν ότι εάν οι Βρυξέλλες και ειδικά το Βερολίνο δεν έχουν αντιληφθεί και συμφωνήσει πως θα πρέπει να στηριχθεί η παρούσα κυβέρνηση, τότε δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος αυτή να συνεχίσει να υπάρχει… 

Στο έργο του Πλουτάρχου «Βίοι Παράλληλοι» και συγκεκριμένα στο βιβλίο Νικίας-Κράσσος σημειώνεται ότι: «ΟΥ ΜΙΚΡΑΝ ΑΠ’ ΕΥΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙΝ ΤΩ ΔΕΔΙΕΝΑΙ ΤΟΥΣ ΘΑΡΡΟΥΝΤΑΣ, ΑΥΞΕΙΝ ΔΕ ΤΟΥΣ ΔΕΔΙΟΤΑΣ, ΤΟΙΣ ΓΑΡ ΠΟΛΛΟΙΣ ΤΙΜΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΜΕΙΖΟΝΩΝ ΤΟ ΜΗ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΙΣΘΑΙ», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ. Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ ΒΛΕΠΕΤΕ, ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΤΙΜΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ».

Η ελληνική κοινωνία, ο κυρίαρχος λαός, από την αρχαιότητα έχει δείξει τους τρόπους με τους οποίους κυβερνάται από τους πολιτικούς. Όπως και στην αρχαία Δημοκρατία έτσι και στην σύγχρονη κοινοβουλευτική οι «ταγοί» γνωρίζουν καλά ότι οι πολίτες δεν ανέχονται οι πολιτικοί να μην τους δίνουν την πρέπουσα σημασία, ιδιαίτερα όταν διακυβεύονται σοβαρά οικονομικά ζητήματα. Οι αρχηγοί της κυβέρνησης των τριών κομμάτων ξέρουν ότι το πολιτικό κόστος που θα καταβάλλουν σε ενδεχόμενη αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα είναι καθοριστικό για την εκλογική δύναμη των σχηματισμών τους. Όμως και κάποιοι, προκειμένου να διατηρήσουν τον ρόλο του «τιμητή και προστάτη» των λαϊκών συμφερόντων, δεν θα διστάσουν να κρυφτούν πίσω από την ασφάλεια που τους παρέχει η απυρόβλητη θέση της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση τις όποιες εξελίξεις θα έχει δρομολογήσει αυτός ο αρχαίος πολιτικός τρόμος περί της αντίδρασης της κοινής γνώμης και του λαού που όπως πάλι στο ίδιο έργο μας διασώζει ο Πλούταρχος ο κάθε επιδέξιος δημαγωγός προσπαθεί: «ΓΕΡΟΝΤΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΙΣΘΑΡΝΕΙΝ ΔΙΔΟΥΣ» (ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΓΕΡΟ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΝ ΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ).

ΠΗΓΗ : http://www.defence-point.gr